Teater- och skolscen

Wendelsbergs teater & skolscen är både en kvalificerad teaterutbildning och en arbetande teater. På skolscenen utbildar vi dig för ett kommande yrkesliv inom teater. På Wendelsbergs teater får alla elever tillfälle att pröva erfarenheterna från utbildningen på en helt vanlig teaterpublik. Teatern ger drygt 100 offentliga föreställningar per år. Ungefär en fjärdedel på turné och de andra på vår fullt utrustade teater.

Nyfiken på vad som kan hända efter Wendelsberg?
Här kan du läsa om vad några av skolans tidigare elever gör idag!

Wendelsbergs teaterfilosofi
Vi som undervisar på Wendelsbergs teater & skolscen är överens om att teater är en kollektiv konstform. I all vår undervisning utgår vi från det kollektiva arbetet där vi sätter gruppen i centrum. Vi vill att ni ska spela med och inte mot varandra. Vi anser att en av teaterns viktigaste uppgifter är att förmedla historier. Vill man vara med och göra det kan man som individ tvingas utmana sig själv för att våga underordna sig den gemensamma berättelsen. Detta ser vi på skolan som en spännande utmaning och vi strävar kontinuerligt efter att få konstuktiva och kreativa individer i ett kollektivt berättande.

Publiken är vårt mål
Teaterns viktigaste uppgift är att ge publiken upplevelser, nya idéer och perspektiv. Teaterutbildningen på Wendelsberg lägger därför särskild vikt vid artistens förmåga att nå publiken.

En praktisk utbildning på två år
Utbildningen är tvåårig och är en förberedande yrkesutbildning för skådespelare/musikalartister. Samtidigt med den rena skådespelarträningen ger utbildningen kunskaper på andra viktiga yrkesområden som regi, scenografi och producentarbete. För att antas till andra året fordras att man genomgått det första utbildningsåret med godkänt resultat.

Två inriktningar – taldramatik och musikdramatik
Wendelsbergs teater & skolscen erbjuder skådespelarutbildning med två olika inriktningar – taldramatik eller musikdramatik. Färdighetsträningen skiljer sig åt mellan de båda inriktningarna. På musikdramatikkursen dominerar dans, sång och musik. Scenframställningsarbetet tar större plats på den taldramatiska kursen. Men på samma sätt som eleverna på musikdramatikkursen får skådespelarträning, får de som går den taldramatiska undervisning i sång och dans. Vi antar 20 deltagare till varje inriktning.

Läs mer om Taldramatisk kurs >>
Läs mer om Musikdramatisk kurs >>

Genomförande
Under kursen kommer du både att arbeta med ett schema där de olika ämnena återkommer varje vecka och enstaka sammanhängande ämnesblock. Under många perioder är arbetstakten hög och du bör räkna med att använda en del kvällar och veckoslut för repetitioner, föreställningar och redovisningar.

Krav för intyg
Här kan du läsa om vad som krävs för att få intyg om godkänt studieår.

Kurslängd
Kurserna omfattar 36 veckor per studieår. En normal arbetsdag är 08.30 -16.30.

Antagning
Antagning till kurserna sker genom ett antal prov under en antagningshelg. För att kunna antas till musik- eller taldramatiska kurserna måste du ha grundläggande behörighet för högskolestudier, från studie- eller yrkesförberedande gymnasium. Teatererfarenhet är givetvis ett plus men inget krav. Observera att om du söker studiemedel från CSN kommer du att använda dina s.k. högskoleår!
Läs mer om våra antagningskriterier för teaterutbildningen.
Vill du veta mer om hur antagningsdagarna går till så finns det en särskild sida om detta.
Läs mer om antagningsdagarna

Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat ett antal vanliga frågor och svar som gäller utbildningen och antagningsdagarna.

Praktiska upplysningar
Ansökningsblankett, sista dag för ansökan, läsårstider mm
Datum för sista ansökningsdag, läsårstider och kostnader
finns samlat på sidan Praktiska upplysningar

 

Vi erbjuder ett teaterproduktionsår
Wendelsbergs teater & skolscen erbjuder också ett 3:e påbyggnadsår med inriktning på den fria teaterns arbete.
Kursen breddar ditt kunnande både som skådespelare och regissör.
Läs mer om Teaterproduktionsåret

empty