Att gå på Wendelsbergs skolscen
Anna Lehtonen, Teaterlinjen
Hur kom det sig att du sökte till Wendelsbergs teaterlinje?
Efter gymnasiet var jag med i en uppsättning på 4:e teatern i Västerås. Där träffade jag en skådespelare som hade gått på Wendelsberg innan han kom in på scenskolan. Han pratade så gott om skolan så att jag blev jättetaggad på att söka.
Vad var ditt första intryck av skolan?
Fick en bra känsla direkt på ansökningsdagen när jag gick upp för allén. Den känslan sitter kvar än idag. Det är något magiskt med allén.
Vad är det bästa med utbildningen?
Det är att den är varierad och bred. Vi har fått testat på allt, klassisk teater, formprojekt, drömimprovisation, forumteater, långformsimpro och mycket mer. Att vi som går talteater även får dansa och sjunga är en stor styrka. Jag var livrädd för att sjunga innan jag kom hit. Att ni tvingade mig att delta i ett visprojekt har gett mig en extra kick framåt. Det är ett underbart sätt att framföra berättelser på. Nu har jag till och med regisserat musikal. Det skulle jag aldrig ha vågat för två år sedan.
Varför ville du gå det tredje påbyggnadsåret, teaterproduktion?
Det kändes som en naturlig övergång från de första två åren. Att verkligen få använda verktygen jag stoppat på mig. Att få vara del av en frigrupp där alla har samma höga ambitionsnivå och där man inte bara skådespelar utan även jobbar med andra delar, marknadsföring, sälja föreställningar, planera turné, ha koll på ekonomi etc. Belöningen blir när alla bitar faller på plats och vi får ge oss ut i Sverige på teaterturné. Det ska bli så himla roligt. Första omgången blir efter nyår och första stopp blir Stockholm. Det är vad jag kallar en rivstart på en turné. Dessutom blir jag ju Teaterpedagog, det är en stor bonus.
Är det nåt annat du vill tillägga innan vi slutar?
Ett tips är att bo på skolan under utbildningen på teaterlinjen. Det ger mycket. Det är fin miljö och vi har haft roligt på kvällarna. Att dessutom få leva i en teaterbubbla är rena lyxen. Längtar en till storstan är det ju bara 15 minuter med buss till Göteborg, så det är perfekt.
Julia Johansson, Musikallinjen
Därför valde jag att söka till Wendelsberg
För att lärare, regissörer och vänner tipsade mig. Wendelsberg har ett gott rykte i branschen. En grundläggande teaterutbildning, man får ta del av många delar i teaterarbetet. Det sceniska uttrycket är den tydliga viktpunkten i alla delar, i skådespelarträningen, i sången och i dansen. Att man kopplar ihop teatern, sången och dansen. Tilltalande att utbildningen är 2-årig eftersom man då hinner landa i sina kunskaper och kan prova det man lärt sig i ettan under produktioner och projekt i tvåan. Det var också lockande att det finns en fullt utrustad teater, att det är roliga projekt och produktioner. När jag gjorde min audition till Wendelsberg kände jag att det var en trygg och omhändertagande atmosfär. De elever som redan gick på skolan hjälpte till så att jag kunde göra mitt bästa på proven.
Det bästa med Wendelsberg?
En trygg bubbla. Teater-/artistbranschen i sig är ju väldigt konkurrensinriktad, därför är det skönt att känna att man är så trygg under utbildningen att man vågar göra fel. Att man vågar kasta sig ut och att det är ok att vara nervös. Vi hjälper varandra och känner ingen konkurrens. Variationen och bredden i utbildningen. Miljön är vacker, naturen och närheten till Gbg, med allt vad det innebär. Mölnlycke känns tryggt.
Bra med nyktra fester. Man får träna på att öppna upp sig och umgås på fester nyktert. Bra för studierna och arbetsklimatet, man slipper i större grad intriger. Uppskattar att bara hänga och mysa på helgerna istället för att dra in på krogen mycket mer än förr.
Om att bo på Wendelsberg
Mysigt, smidigt och nära till allt. Eftersom man alltid har tillgång till skolans lektionssalar så kan man öva nästan när som helst. Man kan välja att umgås med kompisarna eller bara vara själv.
Hur skiljer sig Wendelsberg från andra skolor du gått?
Har bara gått gymnasiet innan så jag kan bara jämföra med det. Wendelsberg är inte lika prestations- och konkurrensinriktat. Man är mer en grupp än individer som tävlar mot varandra. Alla vill detta och får saker gjorda. Man driver igenom saker ihop. Det finns goda möjligheter till utveckling. Många likasinnade. Drivkraft och fokus.
Har du någon plan efter Wendelsberg?
Vill jobba inom showbiz. Scenkonst. Kommer att söka skolor med musikal/skådespelar -inriktning, musikdramainriktning. Eller kanske med en frigrupp. Så småningom kanske bli regissör eller lärare inom teater/musikal.
Något annat du vill säga om Wendelsberg?
Man får tillfälle att se många föreställningar och gå på workshops. Man får även ofta möjlighet att prata med skådespelarna efter föreställningarna vi sett.
Har du några tankar om hur utbildningen är uppbyggd?
Bra att man första året jobbar med grundträning och små sceniska projekt. Det gör att man i tvåan känner sig trygg när man ska upp i större produktioner och även leda andra/varandra.
Michelle Ström Domingo, Teaterlinjen
Därför valde jag att söka till Wendelsberg
Att välja Wendelsberg var bland de lättaste valen jag gjort i livet. Redan från min första auditiondag visste jag att det var här jag hörde hemma. Förutom det bra ryktet jag fått höra om utbildningarna så är det en underbar miljö skolan ligger i. Kring skolområdet ligger fantastiska skogar och sjöar, för att inte tala om huvudbyggnaden – slottet!
Det bästa med Wendelsberg?
Teatern var även en stor anledning till mitt val att börja här. Jag ville ha den riktiga erfarenheten av att stå på en scen med publik, vilket jag verkligen nu fått då teatern har platser för över 200 personer. Eleverna och lärarna har varit omhändertagande från allra första start. Dom har, utan att dom själva kanske vet om det, gett mig ett självförtroende jag inte visste att jag kunde få. Här vågar jag testa ALLT. Jag är inte rädd för att kasta mig in i improvisation, stå på en scen i en fullsatt teater eller spela någon som är så olik mig själv det bara går.
Under de första månaderna på utbildningen handlade det mycket om att sammansvetsa gruppen. Det har gett oss ett starkt band och jag är därför aldrig tveksam eller rädd för att säga precis vad jag tycker i en diskussion, eller rädd för att komma med mina idéer i ett projekt.
Hur skiljer sig Wendelsberg från andra skolor du gått?
Något jag uppskattat väldigt mycket är att lärarna är spetsade i sina områden. Dom kan väldigt mycket om sina ämnen. Exempelvis har vi både röst och sånglärare. Jag undrade först vad skillnaden var men insåg snabbt att de lär ut två ganska olika ämnen. Samma sak gäller våra teaterlärare. Jag får ut och lär mig olika saker av dom alla! När jag funderar, behöver hjälp eller bara vill bolla idéer vet jag vilken lärare jag behöver ta hjälp av. Jag känner en större bredd i mina kunskaper på det viset.
Något annat du vill säga om Wendelsberg?
Jag har inte bott på skolans internat men jag tycker ändå att det har haft en inverkan på mig. Efter skoltid hittar vi på saker tillsammans som att bowla, gå på teater, kolla på film tillsammans i internatens vardagsrum, baka och festerna som skolan eller festkommittén anordnar! Jag anser att internatet gett oss ett djupare privat band med varandra. Vi har även olika studiecirklar efter skoltid så som monologträning, impro, drömimpro, stage fighting och dans av olika slag!
Har du några tankar om hur utbildningen är uppbyggd?
Det som skiljer Wendelsberg från tidigare gymnasier och grundskolor jag gått på är den professionalitet som finns i klassrummet. Vi gör skillnad mellan privat och professionellt. Efter min utbildning vill jag söka utbildningar och jobb i utlandet!
Venessa Koohnavard, Teaterlinjen
Därför valde jag att söka till Wendelsberg
Jag ville börja i en teaterskola i närheten av Göteborg. Jag sökte till flera olika men valde Wendelsberg på grund av att den är tvåårig (teaterlinje) och dess rykte att det är en klassisk teaterskola som inte bara lär ut teater, dramatik och skådespeleri utan även sång, dans och regi.
Det bästa med Wendelsberg?
Det bästa med Wendelsberg är variationen i schemat. Även att man får gå in i projekt (stora och små) som till exempel slutproduktion och barnproduktion. Wendelsberg är en bra plats där man får prova saker som regi och att våga kasta sig ut genom att ta risker och våga göra fel.
Hur skiljer sig Wendelsberg från andra skolor du gått?
Eftersom Wendelsberg är den första skolan jag har gått på sedan gymnasiet så är det en stor skillnad. För jag läste samhäll-beteendevetenskap på gymnasiet vilket är en stor skillnad nu när jag går i en teaterlinje. Det är mer praktiskt och fysiskt arbete, bättre relation med lärarna och en seriösare klass som delar samma driv och mål som jag själv. Lektionerna är helt annorlunda då fokus är på bland annat taldramatik eller improvisation. Men det sker också mycket grupparbeten och man har mer ansvar än vad man hade på gymnasiet. Det ligger mer på mig än på lärarna.
Har du någon plan efter Wendelsberg?
Jag planerar att söka till scen/teaterhögskola. Ett annat intresse som har vuxit inom mig under min tid på Wendelsberg är att skapa scenkonst genom frigrupp, vilket ett tredje år på Wendelsberg kan vara en fördel/erfarenhet av.
Erik Mattsson, Teaterlinjen
Därför valde jag att söka till Wendelsberg
På mitt gymnasium där jag gick teaterlinje sökte folk till folkhögskolor med teaterlinje. Jag hade hört mycket bra om Wendelsberg och när jag var här under antagningshelgen pratade jag med elever som gick här och fick höra lärarnas olika kunskaper och hur bred utbildningen är.
Det bästa med Wendelsberg?
Lärarna är bäst. Dom är verkligen kompetenta och det på olika sätt. Så det finns olika saker att hämta från dom alla. Jag känner mig trygg i att lärarna vet vad jag behöver och att dom verkligen kan!
Hur skiljer sig Wendelsberg från andra skolor du gått?
Att jag får hålla på med teater hela dagarna och att jag är här helt och hållet för min egen skull.
Har du någon plan efter Wendelsberg?
Har en massa olika saker som jag vill göra. Fortsätta med teater såklart. Men frågan är på vilket sätt!