Internatet

Välkommen till Wendelsbergs internat!

Att studera och bo på Wendelsberg ger dig en unik möjlighet att få uppleva helheten på en folkhögskola – studier, boende, vänner, mat och fritid!

Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö. Den ger dig gemenskap med andra studerande och bra möjligheter att utvecklas även på fritiden. Här bor och lever du och delar gemensamma utrymmen med deltagare som alla har olika erfarenheter och som går våra olika utbildningar.

Läs vår intervju med fyra deltagare som bott på internatet.

Många av våra deltagare vill bo på skolan. Det innebär att det i början av läsåret brukar vara stor efterfrågan på rum. Det är därför inte säkert att alla som önskar kan få ett enkelrum direkt vid terminsstart. Det kan också vara så att du bor i dubbelrum hela tiden. Om du bor i dubbelrum får du reducerat pris.

Många vill bo hos oss och vi prioriterar deltagare till internatet som kommer ifrån orter långt ifrån Mölnlycke som inte har möjlighet till dagpendling. Därefter tar vi ställning till andra skäl.

Wendelsberg erbjuder rum med olika standard. Vi har 73 rum och rummen är fördelade i tre olika hus – Huvudbyggnaden, Mellangården och Hildings gård. Husen är byggda under olika tidsepoker vilka har satt sin speciella prägel på rummen.

Rummen är olika beroende på i vilken byggnad du bor. Det finns enkelrum med egen dusch och toalett, enkel/dubbelrum med delad dusch och toalett samt enkel/dubbelrum med dusch och toalett i korridoren. Lite längre ner kan du läsa om priserna på våra rum.

Alla rummen är möblerade och du behöver ta med personliga ägodelar och sängkläder. Du behöver också ta med porslin, glas och bestick. Övrig köksutrustning finns i köket/pentryt.

I varje hus finns allrum med TV och kök där du har möjlighet att laga din egen mat om du stannar kvar på helger och lov. De är fullt utrustade med köksutrustning, kyl- och frys samt matplats.

För dig som bor på skolan ingår frukost, lunch och kvällsmat i den avgift du betalar. Måltiderna serveras i skolans matsal, måndag till fredag under kurstiden. Lördagar, söndagar och på loven får du ordna mat själv.

På skolan/internatet finns trådlös internetuppkoppling.

Drogfri miljö

Wendelsberg är en alkohol- och narkotikafri miljö. Det innebär att du inte får förtära eller inneha alkohol och andra droger inom skolans område inklusive boendena. När du flyttar in skriver du under ett hyreskontrakt som närmare beskriver de regler som gäller för dig som hyr rum på internatet.

Internatavgift

Betalas av deltagare som bor på skolan. För att bo i enkelrum betalar du mellan 6830–7470 kronor för en fyraveckorsperiod, beroende på rumsstandard. I avgiften ingår kost och logi fem dagar i veckan samt kursavgift. Mat under helgdagar och skollov ingår inte. För boende i delat rum görs hyresavdrag på 540-760 kr per fyraveckorsperiod.

Du som skall bo på skolans internat får ett särskilt informationsblad med uppgifter om vad du skall ta med dig.

I samband med utflyttningen besiktigas rummet. Som hyresgäst ansvarar du för skador och förslitning utöver det som kan anses normalt. Borttappade nycklar debiteras med 500:-

Regler för internatet

Du som bor på internatet måste visa hänsyn och respekt för övriga som bor där. Alla ska ha möjlighet till lugn och ro. Hyresavtal och ordningsregler för internatboendet finner du här.

Städning

I varje boende finns det fullt utrustade städskåp och kärl för sopsortering och kompost. Som boende på internatet städar du ditt eget rum. Du ansvarar även för städningen av toaletter/duschar, korridorer, pentry/TV-rum och tvättstuga.

Tvättstugor

Det finns gemensamma tvättstugor där du bokar tider enligt ett bokningssystem. Det finns tvättstugor med tvättmaskin, torktumlare, torkrum, strykbräda och strykjärn.

Mat- och allergipolicy

Vi tillhandahåller god och vällagad mat, och serverar alltid ett vegetariskt alternativ. Allergier mot gluten, laktos, nötter, mjölkprotein samt ägg, kan vi ta hänsyn till om vi får ett läkarintyg.

Vi har inget allergisanerat kök eller separat kök för specialkost.

Fritid

Vissa av skolans lokaler är öppna för dig även under kvällstid. Om du ska använda salar måste du boka dem hos ansvarig lärare eller husvärd. Skolans bibliotek är alltid öppet för dig som studerande.

Här finns också datorer som får användas även på fritiden.

Försäkringar

Du är olycksfallsförsäkrad under tiden du är inskriven som deltagare på skolan. Försäkringen gäller skoltid, fritid och ferier. Vi vill dock göra dig uppmärksam på att skolan inte har någon försäkring som täcker deltagarnas privata ägodelar. Om du har värdefulla saker på ditt rum på internatet rekommenderar vi att du har en hemförsäkring som täcker detta.

Bilparkering

Det finns två stora parkeringsplatser för deltagare på skolområdet vid sidan av gymnastiksalen.

Övrigt

Skolan har en hotell- och konferensdel och våra lokaler används därför även för studiecirklar, kultur- och mötesarrangemang.

I våra lokaler kan förekomma luftburna ämnen från t ex mjöl, nötter, fisk, ägg, blommor och krukväxter, liksom hår från pälsdjur etc.

Vill du veta något mer om internatet så kontakta Johan Rapakko, johan.rapakko@wendelsberg.se,
0707 371914.

Bildgalleri

Klicka på bilderna för att förstora (om du inte tittar i en mobil).