Wendelsbergs skolscen

Wendelsbergs teater & skolscen är både en kvalificerad teater/musikalutbildning och en arbetande teater. På skolscenen utbildar vi dig för ett kommande yrkesliv inom teater eller musikal. På Wendelsbergs teaterscen får alla elever tillfälle att prova erfarenheterna från utbildningen i mötet med publiken. Vi ger drygt 100 offentliga föreställningar per år. Ungefär en fjärdedel på turné och de andra på vår fullt utrustade teaterscen.

Nyfiken på vad som kan hända efter Wendelsberg?
Här kan du läsa om vad några av skolans tidigare elever gör idag!

Wendelsbergs skolscens filosofi

Vi som undervisar på Wendelsbergs skolscen är överens om att teater är en kollektiv konstform. I all vår undervisning utgår vi från det kollektiva arbetet där vi sätter gruppen i centrum. Vi vill att ni ska spela med och inte mot varandra. Vi anser att en av scenkonstens viktigaste uppgifter är att förmedla historier. Vill man vara med och göra det kan man som individ tvingas utmana sig själv för att våga underordna sig den gemensamma berättelsen. Detta ser vi på skolan som en spännande utmaning och vi strävar kontinuerligt efter att få konstruktiva och kreativa individer i ett kollektivt berättande.

Här kan du läsa mer om vilka vi är som undervisar på skolscenen.

Publiken är vårt mål

Scenkonstens viktigaste uppgift är att ge publiken upplevelser, nya idéer och perspektiv. Utbildningarna på Wendelsbergs skolscen lägger därför särskild vikt vid artistens förmåga att nå publiken.

En praktisk utbildning på två år

Utbildningen är tvåårig och är en förberedande yrkesutbildning för skådespelare/musikalartister. Förutom våra grundträningsämnen teater, dans och sång så ger utbildningen kunskaper på andra viktiga yrkesområden som regi, scenografi och producentarbete. Varje år antar vi 20 nya deltagare till varje linje. För att antas till andra året fordras att man genomgått det första utbildningsåret med godkänt resultat.

Två olika linjer: Musikal och Teater

Musikallinjen:

Huvudämnena här är dans, sång/musik och teater.
Läs mer om Musikallinjen >>

Teaterlinjen

Huvudämnena här är skådespelarträning och scenframställning.
Läs mer om Teaterlinjen>>

Elever från Wendelsbergs skolscen

Utbildningens upplägg

I årskurs ett ligger fokus i huvudsak på grundträning och i årskurs två jobbar vi mer i projekt där vi möter en publik. Under vissa perioder är arbetstakten hög och du bör räkna med att använda en del kvällar och veckoslut för repetitioner, föreställningar och redovisningar.

Krav för intyg

Här kan du läsa om vad som krävs för att få intyg om godkänt studieår.

Kurslängd

Kurserna omfattar 36 veckor per studieår. En normal arbetsdag är 08.30–15.50.

Antagning

Antagning till utbildningarna sker genom två antagningsprov. För att kunna antas till musikal- eller teaterlinjen måste du ha grundläggande behörighet för högskolestudier, från studie- eller yrkesförberedande gymnasium. Tidigare erfarenhet är givetvis ett plus men inget krav.
Läs mer om våra antagningskriterier för Skolscenen.

Vill du veta mer om hur antagningsdagarna går till så finns det en särskild sida om detta.
Läs mer om antagningsdagarna

Observera att om du söker studiemedel från CSN kommer du att använda dina s.k högskoleår.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat ett antal vanliga frågor och svar som gäller utbildningen och antagningsdagarna.

Ansökning och information

Ansökningsblankett, sista dag för ansökan, läsårstider m m, datum för sista ansökningsdag, läsårstider och kostnader finns samlat på sidan Ansökning och information

Är du nyfiken på vår skola så är du välkommen att boka tid för ett studiebesök. Kontakta oss på skolscenen@wendelsberg.se

Vi erbjuder ett teaterproduktionsår

Wendelsbergs skolscen erbjuder också ett 3:e påbyggnadsår med inriktning på den fria teaterns arbete. Utbildningen breddar ditt kunnande både som skådespelare och regissör.
Läs mer om Teaterproduktionsåret

Vi har också gått på Wendelsberg